Do It Yourself

En av det saker som jag tycker bäst om i hela världen är att få skapa saker. Skapa saker själv. Ärligt talat så har det inte spelat så stor roll vad det är. För mig kan det vara att renovera om en möbel, sy-, sticka-, virka, eller brodera något, klä om lådor eller kartonger i tyg eller papper, göra egna lampor och så vidare. Glädjen att se något (förhoppningsvis) vackert växa fram i ens händer – det finns ingen större tillfredsställelse för mig.

Så, när jag för några veckor sedan träffade en av mina begåvade vänner som bar ett snyggt halsband och berättade att hon hade köpt det på Konstfacks julmarknad och sedan kopierat designen och gjort ett själv för att ge bort till en vän, så blev jag vansinnigt inspirerad. Jag frågade genast ut henne om hur hon hade gått till väga. Redan dagen därpå skyndade jag iväg och köpte det material som behövdes och lånade ihop de verktyg jag inte hade själv sedan tidigare. Nedan är resultatet:

Halsband i mässing(Ursäkta bildkvalitén, eller bristen därav, i bilden till vänster. Det är en mobilbild.)

Det som behövs är mässingsmaterial, en kedja och verktyg. Mässingsmaterialet går att inhandla i en hobbybutik eller i en järnhandel. Jag fick tag på mässingsstänger som var ca 30-40 cm långa och ihåliga (en förutsättning för att kunna trä på en kedja). Jag köpte en som var fyrkantig i sin form och väldigt tunn (halsbandet till höger i den högra bilden) och en som var trekantsformad (halsbandet till vänster i den högra bilden). Kedjor, som var rimliga i pris, var svårare att få tag på. Först gick jag till några smyckesbutiker, typ Guldsmide och liknande, och de säljer så klart kedjor, men väldigt dyrt. Mitt tips är istället att köpa smycken på rea på t ex Indiska, Glitter eller liknande, och ta bort själva hänget och behålla kedjan. Det var det jag gjorde tillslut.

Mässingsstången kapas genom att sågas isär med t ex metallsåg i önskade längder. Därefter sandpapprar man till kanterna som uppstått efter sågningen för att få till jämna ytor som inte rivs. Därefter är det bara att trä på bitarna på sin kedja. Eventuellt kan man få ta bort någon ring på kedjan för att den ska kunna träs igenom de ihåliga metallstängerna och den får man sedan sätta tillbaka så att kedjan ska kunna knäppas ihop igen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>